Otthoni szanálási kisokos

Itt az ősz, eljött az otthoni szanálás ideje – Így csináld!

Időről időre mind azt vesszük észre, mintha csak szűkülne a tér otthon – pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy megint annyi holmit sikerült felhalmozni, hogy egy része óhatatlanul is feleslegessé válik. Érdemes ezért évente egyszer-kétszer tartani egy alapos szanálást. Az ősz beköszönte pedig épp ideális alkalom ehhez! Készítettünk is egy otthoni szanálási útmutatót, amivel megkönnyítheted a dolgod.

Hogyan kezdj neki a szanálásnak?

Biztosan neked is van a fejedben egy lista azokról a holmikról, amiket hónapok óta csak kerülgetsz, és alig várod, hogy megszabadulj tőlük. De ennél sokkal jobb munkát végezhetsz egy kis szervezettséggel. Próbáld így:

  1. Haladj témakörönként, nézd át a lakást alaposan, hogy milyen ruhák / textilek / kacatok / játékok / bútorok lehetnének jobb helyen egy raktárban
  2. Szedd össze a szezonális eszközöket és kiegészítőket is
  3. Mérd fel, hogy az összegyűlt holmik kb mekkora helyen férnének el – ehhez használhatod ingyenes Tárhelybecslő szolgáltatásunkat is

Mit kezdj a feleslegessé vált a holmikkal?

Válogass közben gondolkodj két kategóriában: a “jövőben még hasznát veszem” és a “soha többé nem fogom használni”. Az előbbibe mehetnek a szezonális eszközök, amiket az ősz beköszönte miatt teszel el, az olyan holmik, amikhez érzelmek fűznek, de akár az olyan műszaki eszközök is, amiket épp nem használsz, de még jól jöhetnek. Utóbbi pedig magától értetődő: ide kerülnek a kacatok, az elavult, nem működő vagy már nem tetsző holmik. Remek tipp az összeválogatásukhoz, ha az alábbi két stratégiát kombózod:

  • Tedd fel magadnak a kérdést: Az elmúlt 2 évben használtad az adott holmid? Nem? Akkor jó eséllyel már nem is fogod!
  • Amikor az otthoni szanálás közben rábukkantál egy holmira, felmerült benned, hogy “jé, erre már nem is emlékeztem”? El vele!

Ezektől hamar meg is szabadulhatsz, elajándékozhatod őket, elviheted egy hulladéklerakóba, vagy ha egyébként jó állapotban vannak, el is adhatod őket.

A jövőben még hasznát veszem kategóriában lévő holmidat pedig a legjobb helyen egy biztonságos raktárban tudhatod. Az Euro Mini Storage kínálatában méret és alaprajz tekintetében is széles kínálatból válogathatsz, ráadásul a hét bármely napján 0-24 órában beugorhatsz, ha valaminek épp hasznát vennéd.

Találd meg a számodra legmegfelelőbb tárolót segítségünkkel, kérj ajánlatot online!

Hogyan csomagold el a szanálnivalót?

Ez persze részben attól is függ, hogy milyen sors vár az adott holmira:

  • ha kidobod, akkor teljesen mindegy, milyen állapotban van
  • ha viszont eladományoznád, ügyelj rá, hogy csakis tiszta, használatra alkalmas holmik legyenek, különben nem hogy segítesz, de még plusz munkát is okozol vele
  • ha eladod, kézenfekvő, hogy tiszta állapotában teszed, te is így szeretnél használt holmit vásárolni

A raktározni kívánt holmidat pedig készítsd fel így:

Ruháidat mosd ki, hogy tisztán, és főként foltmentesen tudd majd eltenni. A kényes anyagú ruháknak legjobb, ha beszerzel ruhazsákot, amibe biztonságban elbújtathatod őket anélkül, hogy bármi mással érintkeznének. Ha dobozolni tervezel, a dobozokat kategóriánként töltsd meg és címkézd is fel egyenként. Így nem kell órákig kutakodnod, ha netán szükséged lenne valamire.

A lapraszerelhető bútorokat szedd is szét, és minden alkatrészével együtt csomagold egybe. A csavarokat, apró elemeket tedd egy kis zacskóba, és ragaszd rá a lapokra. Azokat a bútorokat, amik nem szétszedhetőek, töröld át, az üvegfelületeket pedig ragaszd le.

A további kacatokat, ingóságokat pedig dobozold be szintén kategóriák szerint. Korábbi cikkünkben segítséget is találsz a megbízható tároló dobozok kiválasztásához. Igyekezz egyforma méretű dobozokat beszerezni, így tudsz a leginkább helytakarékosan elpakolni raktáradban. Üzletünkben meg is találsz minden csomagolóanyagot és eszközt, amire egy raktár bérlésekor szükséged lehet.